majstina.blogg.se

Tantutflykt till Skåne

Publicerad 2015-08-18 11:12:21 i Allmänt,

Onsdagen de 12 augusti gjorde jag och fyra andra tanter en utfykt till Skåne. Det var jag som körde, och med mig i bilen hade jag Margit, Ingrid, Maj-Britt och Marianne.
 
Först körde vi till Helsingborg och Krematoriet. Tyvärr kunde jag inte hitta farbror Hennings och faster Gullans grav. Murarna, som innehöll urnor, såg precis likadana ut. Nu ha jag tagit reda på gravnummer och kvarter, så nästa gång jag kör till Skåne, ska jag gå dit, och då ska jag säkert hitta rätt.
 
Sen körde vi till "Ingrids kyrkogård", där hennes lilla Anna-Karin och hennes morföräldrar och hennes  föräldrar ligger begravda.
 
Vi hiitade knappast ut ur Helsingborg, men till sist körde vi genom Pålsjö skog, "den vackra vägen" och kom ut på Drottninggatan. Vi körde söderut mot Landskrona på den gamla kustvägen förbi Rydebäck och Glumslöv. Vi stannade till vid enligt min mening världens vackraste utsikt - den över Härslövs dalar eller "kalla den  Glumslövs backar om du vill".
 
Sen fortsatte vi mot Borstahusen och Pumphuset, där jag hade beställt bord.
 
 
 
Vi fick det allra finaste bordet längs ner mot Sundet. Vi beställde ugnsstekt kummel med färskpotatis och sötpotatissås. Underbart gott!
 
 
 
Vi hade en underbar utsikt över Ven och Sundet.
 
Så gjorde vi en snabb sight-seeing tur i Landskrona. Bland annat körde vi förbi Slottet och strandpromenad.
 
Däremot besökte vi inte Hemslöjden på Citadellet. Den hade nämligen flyttat till Gamla Stationen. Där hade man fått väldigt fina lokaler, och där fanns mycket att titta på.
 
Vi fortsatte söderut på kustvägen förbi Häljarp. I Barsebäcks hamn var kaféet stängt. Vi fortsatte förbi Wathiersro och gjorde en sväng in på gårdsplanen, som var full av ogräs. Det såg verkligen bedrövligt ut.
 
Nu hade vi blivit rejält kaffesugna och efter lite letande hamnade vi på Lorrys kafé. Inte heller där blev vi besvikna på förtäringen.
 
Nu började färden norrut. Vi körde gamla vägen mot Härslöv och stannade till på "Månsarnas backe".
 
 
 
Vilken utsikt man har därifrån! Här tittar vi österut. Mot väster är utsikten ännu mer fantastisk. Där ser man vida slätter med Landskrona och Sundet i bakgrunden.
 
Vi körde förbi Härslöv och vid Sjunnessons tog vi vångavägen till Landskrona flygfält, där jag bodde från sex-års åldern tills jag gifte mig. Boningshuset finns kvar och är sig precis likt.
 
Vi fort satte mot Vallåkra, där vi svängde in mot Grönadal. Vi gick ner till Stenkärlsfabriken, men tyvärr var vi för sent ute, så där var inte öppet.
 
 
Det är en mycket vacker dal. Råån rinner genom den. Här låg en gammal byggdegård och utanför den en sommar-dansbana. Så många gånger jag varit där och dansat i min ungdom. Vi cyklade dit och vi cyklade hem. På den tiden behövde man inte var så rädd. Våld och överfall hörde man aldrig talas om.
 
Så var det då tid att vända näsan norrut. Klockan var c:a sju och det var inte så mycket trafik.
 
Vid åtta-tiden var vi hemma efter en trevlig dag.
 
Det var allt för i dag från Majstina
 
 
 
 

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela