majstina.blogg.se

Konsten att få en altan inglasad.

Publicerad 2016-12-13 19:47:43 i Allmänt,

Då var det i december 2014. I dörren sitter min älskade Pajas. Oh, vad jag saknar honom! Nu är det nästan ett halvt år sen han lämnade mig.
 
Men min altan ser likadan ut i år. Men snart ska det bli ändring på det, hoppas jag.
 
I oktober blev jag bjuden hem till Anita, just när hon flyttat in i sin nya lägenhet, som i stort sett liknar min. Hon bjöd på kaffe på sin inglasade balkong, och då helt plötsligt fick jag för mig, att jag ville glasa in min altan. En enkel match......trodde jag. Men icke !!!!!
 
Jag ringde till Berlings glas och beställde en offert. Det var enkelt. Billigare än jag trott!
 
Men så var det det där med byggnadslov. Det var inte enkelt.
 
Jag förstod att mina pojkar inte var intresserade av att hjälpa till. ( Det klarar du säkert själv.)
 
Så började jag rita. Min gamla hjärna hängde inte med i "skala-tänkandet" och allt blev fel. Som tur var fick jag besök av Stefan och Cecilia, och Stefan lyckades med mycken möda klargöra begreppen för mig.
 
Alltså! Gör en ritning i skala 1:10 på mm-rutat papper! Det blir stort och bra! Sagt och gjort! Jag gjorde en riktning på mm-rutat papper. Sen ringde jag  till byggnadskontoret för att fråga lite och fick beskedet, att skala 1: 10 duger inte. 1:100 måste det vara. Hu, så smått!
 
Jag var nära att ge upp. Men....jag beställde en ritning över min lägenhet av Åsa Bäckman Riksbyggen, och byggnadskontoret var vänliga nog att skicka mig ritningar och annat på en av dem godkänd balkong.
 
Så tog jag nya tag.Med hjälp av ovannämnda ritningar lyckades jag göra en ritning i skala 1:100. Så samlade jag ihop alla mina ansökningspapper och åkte in till Byggnadskontoret,som har öppet hus på onsdagar. Där fick jag träffa en helt underbar arkitekt, som tog sig god tid att hjälpa mig och ge mig goda råd. Men jag fick också reda på att min ritning inte dög. Man fick inte ha mm-rutat papper. Ritningen måste vara skalenligt gjord på vitt papper.
 
Nu ger jag upp, tänkte jag, och bad Gunilla Grönbeck, som är arkitekt om hjälp. Hon hade tyvärr inte tid.
 
Hur skulle jag få tag på en arkitekt, och hur dyrt skulle inte det bli?
 
Jag beklagade mig för Agneta, som sa:
 - Kan du inte rita av ritningen med hjälp av ett smörgåspapper?
 
Fram med tillklippt smörgåspapper, fyra gem och blyertspenna med 5mm:s bly. Rita och sudda, rita och sudda! Skanna in ritningen på datorn! Göra om det som behövdes! Ordna med en kontrollansvarig! Be styrelse-ordföranden om ett preliminärt godkännande. Nix !
 
På onsdagen den 7 dec var jag i alla fall redo för ett nytt försök. Jag samlade ihop alla mina papper och åkte in till Byggnadskontoret. Där bad jag att få tala med samma underbara arkitekt, som hjälpt mig onsdagen innan. Och se på sjutton! Hon hade tid att hjälpa mig igen. Och hon hjälpte mig verkligen!
 
Innan jag lämnade rådhuset hade hon tagit emot min ansökan om bygglov och dessutom gjort två fullständiga kopior. En lämnade jag till Peter Lindau, som lovat att vara kontrollansvarig. Den andra behöll jag själv.
 
I går fick en bekräftelse från BK om att min ansökan var registrerad.
 
Så nu ber jag alla vänliga själar att hålla tummarnaför att allt ska gå i lås.
 
Och tack underbara Marie-Louise Rosenberg, arkitekt på BK för all hjälp! 
 
Det var allt för idag från Majstina
 
 
 
 
 
 

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela