Stenugnsbakat bröd
När jag var sex år flyttade vi från Berte till Viarp. I källaren fanns en stenugn, som vi ibland bakade bröd i. Morfar skötte eldningen och annat, som hade med ugnen att göra. Mamma och mormor satte degen och bakade ut bröden. Det jag var behjälplig med var att röra ut jästen med lite socker. Så fantastiskt att se jästen så enkelt bli flytande. När jag bakar med jäst, rör jag fortfarande ut den med lite socker. Och då tänker jag på, när vi bakade stenugnsbröd i Viarp.
I somras köpte Calle och Julia en gammal gård nära Figeholm. I den fanns ett kök med bland annat en stenugn och en järnspis.
Ugnen är redan invigd, inte med brödbak utan pizza-bakning.
I brygghuset på Söndrums Hembygdsgård finns en gammal stenugn. Tre gånger om året bakar man stenugnsbröd. Många bröd! I år fick jag vara med.
Tisdagen den 25 mars skållade man mjölet och satte degen. Då var inte jag med.
Men dagen därpå var jag där c:a kl 9. Då låg gårdagens deg i ett jättestort trätråg.
Det behövdes starka karlars insats för att mjuka upp degen.
Sen tillsattes salt , socker, smält smör, jäst, sirap, surdeg, lite vatten och vetemjöl special litet i taget.Herrarna knådade och knådade, och Kerstin såg till att allt blev som det skulle. Så småningom ansågs degen vara färdig. Den skulle vara ganska lös. Nu fick den vila täckt av ett lakan, två täcken och en filt i 2,5 timmar.
Så var det till att knåda igen. Ett styvt jobb! Herrarna svettades för värmen i brygghusköket måste vara hög.
Så fick degen åter vila.
En sista knådning och degen var färdig.
Det behövdes krafter för att kunna flytta båktråget till det stora bakbordet.......
...och hälla upp degen.
En lätt knådning och så vägdes degen upp i c:a 1,4 kg stora bitar........
...och formades till runda bröd.
Se så fina bröden blev. Äntligen kunde jag göra en liten insats med naggen. Så fick bröden jäsa en stund, innan de skulle in i ugnen.
Och nu måste jag berätta om "fyrmästaren" en mycket betydelsefull person som till fullo skötte uppvärmningen av ugnen. Redan klockan nio började han att elda, och när bröden var klara för ugnen, var ugnen klar för bröden.
Så åkte bröden in i ugnen. Ett i taget! Noggrant utplacerad för alla 32 bröden skulle ju få plats.
Nu fick alla herrarna och Kerstin och jag en välbehövlig kaffepaus, för bröden skulle bakas c:a 1 timme.
Så var då äntligen bröden färdiga att tas ut ur ugnen. Fyrmästaren tog hand om varje bröd och borstade noga av det.
Tyvärr har jag inte en bild på alla de färdiga bröden, men jag kan garantera att det var en imponerande syn.
Så roligt att jag fick vara med. Nu hoppas jag bara att jag vinner ett bröd på årsmötet.